Mgr Joanna Budzulak j.budzulak@gmail.com +48 603 98 37 49
Umów się na wizytę online lub
w gabinecie:
Adres 1: ul. Skórzewska 33
62-081, Wysogotowo
Adres 2: Jeleniogórska 4/40
Copyright © 2019 - zdrowiejjemy.pl
Poradnia "Zdrowiejjemy" należy do: Studio Budzulak Małgorzata Budzulak, ul. Międzyborska 9a, 60 - 162 Poznań
Nieodpowiedni sposób żywienia może, lecz nie musi wpływać na rozwój trądziku. Trądzik pojawia się często w odpowiedzi na zaburzenia hormonalne (m.in. wysoki poziom testosteronu przy niskim stężeniu estrogenów). Trądzikowi towarzyszy nadmierna produkcja łoju, przerost bakterii oraz stan zapalny.
Kilka dietetycznych faktów:
1) Nabiał 🥛: istnieje szereg badań, które potwierdzają negatywny wpływ mleka na rozwój trądziku. Najprawdopodobniej wynika to z faktu, iż mleko wzmaga wydzielanie insuliny i innego, mniej znanego hormonu - IGF - 1, które nasilają produkcję łoju. Co ciekawe, powyższy efekt wyraźniej zaobserwowano w przypadku mleka odtłuszczonego.
2) Ostre przyprawy nie nasilają trądziku. Tak przynajmniej mówią badania. Być może warto to obserwować i ewentualnie wykluczyć je z diety.
3) Słodycze 🍬- generalnie dieta o wysokim indeksie glikemicznym, bogata w cukier, będzie zaostrzać przebieg choroby. Eliminacja słodyczy z diety to i tak podstawa zdrowego żywienia. A co z czekoladą? 🍫 Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy koniecznie należy wyeliminować kakao i czekoladę z diety. Jednak należy zauważyć, że czekolada zawiera zazwyczaj duże ilości cukru, więc odpowiedź nasuwa się sama ...
4) Kwasy omega - 3 - działają przeciwzapalnie, warto zwiększyć spożycie ryb morskich 🐟, produktów roślinnych takich jak olej lniany, siemię lniane, olej rzepakowy, orzechy włoskie, nasiona chia i / lub pokusić się o suplementację kwasami EPA i DHA.
6) Olej z ogórecznika (źródło kwasu GLA, z rodziny omega- 6) - efekty mogą być równie zadawalające jak w przypadku kwasów omega - 3, warto rozważyć suplementację olejem z ogórecznika, najlepiej nierafinowanym, zimnotłoczonym.
7) Witamina D 💊- wykazano związek z niedoborem tej witaminy a występowaniem zmian trądzikowych. Wszyscy powinni suplementować witaminę D, ponieważ jesteśmy populacją niedoborową jeśli chodzi o ten składnik diety. Witamina D korzystnie wpływa na układ kostny, immunologiczny, sercowo - naczyniowy, działa przeciwnowotworowo - ale w odpowiednich dawkach, najnowsze badania wykazały, że zbyt wysokie dawki mogą zwiększać ryzyko nowotworów! Nie wspominając już o możliwym uszkodzeniu nerek.
8) Cynk - należy zwiększyć jego podaż w diecie (produkty pełnoziarniste, pestki, orzechy...), jeżeli chodzi o suplementację, można rozważyć, ale ostrożnie i nie za długo - nadmiar cynku może zmniejszać stężenie magnezu i żelaza w organizmie.
Miłego i zdrowego dnia !